Thursday, November 26, 2015

Review: Word Flow by Learning Roots




I was searching for Word Flow review on google but couldn't find one so I decided to share my review here.

Word Flow is a flash card of 100 High-frequency words from Al Quran. I discover this method from Pn Lina Karim through one of her VCD products. I started googling if there are any free pdf printables of HFW from al-Quran, but I couldn't find any until I browse through learning roots products and found Word Flow! 

Long story short I bought it and start teaching my kids at home I guess it's a good method since my eldest girl, Aisyah is already bored with alif ba ta aa ii uu aaan iiin uuun. She is enjoying our session with HFW flash card and my baby boy will always be excited during our learning session. I took only 10 mins each session or less. I'll stop when they get excited. This is to maintain their interest in the next session.  So far, I'm loving it. The size is just nice for a 2-year-old but a bit small for the baby. If I can find free printables ill print it bigger following the Glenn Doman flash card size. 


At the bottom of the card, there is a translation of each word in English. Mama can also learn Arabic :)

I would suggest mama out there to try out this method. I hope my kids can learn to read Al Quran easier as their eyes are recognizing the words in the early years. Amin.

The most important is, don't be lazy! There is no point buying educational stuff if u don't teach your kids at home. *reminder to myself* 

Till next time ;)

Thursday, November 12, 2015

The least that a mama could do..


Being a maidless working mom is really tiring. plus when your husband is outstation or coming home late. 

when u have to fetch your kids from nursery. front carry the baby (thanks to ssc) and hold the 2 yo hands. and bring all the bagsss..nursery bag mama's handbag, cooler bags. how u wish u are an octopus. lol. lucky me my apartment got lift. i can't imagine those mama who need to walk up with all the baggage.

once u reached home, u need to put down everything and start working as a mama; clean up your kids..feed them. solat. continue feeding adik to sleep (while kakak making noise trying to get mama's attention). settle with adik, get up and play with kakak..have dinner and then persuade kakak to go to sleep...then mama can start CCA session while kakak is drinking milk..CCA: cilik celik aquran. a method that was introduced by Ustazah Nurul Hayati during mum to mum seminar. it's actually reading juz amma surahs to your little ones repeatedly at least 3 session per day. in hope, that one day it'll be easy for them to hafaz those surahs since it has been stimulated, and get into their subconscious mind when they were little. that's the least that mama could do...and mama goes to sleeep together with the kidszzzz..until ding dong! ayah is home!! 

I really hope my little effort to teach them al quran is blessed by Allah swt..and may He ease the road to raise these little caliphs to be a great worshipper of Allah swt and His messenger, Rasulullah saw..insyaAllah.

#mamababbling

Wednesday, November 11, 2015

Giveaway: Mommy Bloggers Network by the HEHS lady



http://www.thehehslady.com/2015/11/giveaway-mommy-bloggers-network-by-hehs.html
As-salamu alaykum and Hi,

So..this gonna be my first post after 2 years?!!

I'm joining this giveaway and hopefully I could win World Organic gift set worth RM50. Click the banner to know the details!
So, here we go;
In my blogging journey, these are my favourite mommy bloggers:-

1. Powerful Mothering (NicoletteRoux) 
This is my go-to blog when it comes to kids activities ideas and busy book DIY ideas. She also offers free printables for kids flashcard. How awesome is that?!!

2. the HEHS lady (A'ishah K.)
This is my friend's blog and you will love it! She inspire me to start blogging again after two years idle. She is a rare kind of person. Worth stalking!


3. Ups & Downs (Sy3p) 
This is my blog >_< It has been suspended for quite sometimes. Been busy mothering lately until a friend came and inspired me to start over! InsyaAllah will make a come back full of parenting sharing and tips insyaaAllah. 

Sunday, June 23, 2013

Such a big Miracle in such a little girl~ Aisyah Al Humaira


"Thank Allah for what u have &  Trust Allah for what u need"

After 3 days of delivery baru boleh turun katil & happy2. Masih gemoks =p
Her birth weight is 1.26kg. Intubated for 24 hours & start using CPAP to breath.

After almost a month she start to use a normal nasal prong.   

Good improvement in terms of breathing. See how big my hand is..and how small she is. 

Everything was good...her weight improves..but somehow she got diagnosed with NEC ( Necrotizing Enterocolitis), UTI (Urine tract infection) & low HB that requires blood transfusion. Went thru a week of antibiotik & puasa susu. Only Allah knows how upside down my life was. 

1st time nurse give chance to hold aisyah for a few minutes. The most beautiful moment of my life..to get to hold her for the first time after a month!

Yeah..aisyah is now 1.6kg..can get out of incubator already..IM free! (after 50 days)



I stayed 1 week with her in NICU. We both learn how to direct feeding & here starts our bonding session. ;)
Tangan still ada line..coz somehow her UTI recur. 3x change line coz her vein cpt bengkak kan..kesian anak mama. :(

Hubby came everyday to visit us. ;). He's always there for me. Thank u Allah for sending him to me. I can't imagine my life without him.

Im home! 1.9 kg. 

Seronokkkan balik rumahh! hehe. 
Mama took another 2 months of unpaid leave to take care of Aisyah.


Aisyah is getting bambam.

After a month at home aisyah & mama went back to Terengganu for 2 weeks.

4 months! Aisyah's last follow up test for UTI. Alhamdulillah doc reviewed her test and now Aisyah is free from UTI!

WE love u Aisyah!


I wrote this down so that i won't forget the most beautiful moment of my life. -mama-

Wednesday, May 22, 2013

Punca kelahiran pramatang; pre eclampsia; why me?

Apakah punca kelahiran pramatang??

Ada banyak punca kelahiran pramatang..boleh rujuk di link INI.

Bagi saya, puncanya ialah  pre-eclampsia (tekanan darah tinggi dan terdapat protein dalam urine)

Kenapa kena darah tinggi? makan masin banyak sgt ker? stress sgt ke?

Jawapannya tidak..bukan disebabkan oleh pemakanan..stress mungkin menyumbang sedikit sebanyak..tapi my gynae ckp..pre-eclampsia ni boleh happen without a reason pun..Segalanya berlaku dengan izin Allah..dalam ramai2 bakal ibubapa, saya dan suami terpilih untuk diuji. Hanya sedikit ujian untuk meningkatkan kesabaran dan iman..kami redha.


" Penyebab Pre-Eclampsia

Ia tidak diketahui bagaimana penyakit ini terjadi. Banyak hormon yang terlibat tetapi penyebab sebenar masih menjadi tanda-tanya. Tetapi pakar perubatan mendapati ia mungkin berkaitan dengan uri. Pakar mendapati, uri tidak membentuk secara normal dengan salur darah tidak menjadi nipis dan lembut sebagaimana yang sepatutnya.
Pembentukkan uri yang tidak normal boleh berlaku seawal 18-20 minggu kehamilan. Terdapat juga darah beku, menyebabkan salur darah tersumbat didalam uri dan ini menjelaskan kenapa bayi wanita yang mempunayai pre-eclampsia lebih kecil dari biasa. Buat masa ini terdapat banyak penyelidikan sedang dijalankan untuk mengetahui punca sebenar mengapa ia terjadi dan bagaimana ia boleh dicegah." 
INFO: alamhamil

Semasa antenatal check up minggu ke 27 semuanya ok tip top...masuk minggu ke 28..sy mula mengalami edema yang teruk...minggu ke 29..dah mula pening2..badan terlalu bengkak sampai mak saya risau..mak cakap nampak mcm org dah cukup bulan..padahal baru 7 bulan..




Tangan saya (kiri) 
Macam gajah. abnormal utk week 29. 

Bila kepala dah sangat pening ibu mertua suggest saya ke klinik check BP..tup2..BP 170/110...doc klinik dah cuak suruh saya pergi emergency a.s.a.p..tp disebabkan suami saya seorang auditor yang sgt busy..dia perlu pg balik office n stay back smpai pukul 3 pagi..jadi esoknya pukul 8 pagi baru kami pergi jumpa gynae di Tropicana Medical Centre. 

Bermulalah episod yang tidak dijangka dalam hidup ini. Ditahan di wad bersalin TMC selama 2 hari..doc cuba utk turunkan BP namun tidak berhasil. Hari kedua di wad saya mengalami mild contraction. Doc kata tak boleh tunggu dah, lalu pada jam 3 pagi saya dikejarkan dengan ambulan ke Hospital Selayang kerana incubator di TMC x available & hospital sg buloh juga full. 

Team selayang pula cuba stabilkan BP sy dan hanya pada jam 9 pagi sy masuk OT utk emergency caesarian. Alhamdulillah everything went well. Dengar baby nangis tapi tak dpt tgk pun..:(

Komplikasi. Saya mengalami kesukaran bernafas. Sy tak dapat bernafas dengan optimum tanpa bantuan oksigen. Bila doc x-ray..dia ckp saya develop APO --> paru-paru berair? Maka 1 malam saya di ICU dan 2 malam utk close observation di labour room. 

Hari ke-3 baru sy dapat melihat wajah anak sy yg penuh dengan wayar di dalam inkubator...maka banjirlah muka saya dengan air mata..

Thursday, May 16, 2013

Kau ilhamku

Kenapa saya kembali?

Anyways takde org kisah pun sebab blog ni bukannya high traffic pun kan.hihi.

Sejak kahwin and pregnant memang rasa malas sgt dah nak menulis sbb rasa mcm busy sgt n penat mengurus rumah tangga kononnya.

Dan semasa pregnant saya agak stress..keletihan..dan sangat tak selesa..jadi kalau sy menulis apa2 post pastinya akan berbaur emosi negatif. Untuk mengelakkan awan2 negatif berkumpul dalam blog ni..saya pendamkan dan lebih banyak membaca dari menulis.

Tapi kini..selepas melahirkan..sy rasa bersemangat semula nak menulis sebab macam banyak sgt idea yg nak dikongsikan..biasalah pertama kali jadi ibu..excited dgn kehidupan baru bersama bayi tersayang.
Apatah lagi bayi saya pramatang....banyak yang sy nk share ttg si comel dan sy harap one day dia boleh godek2 blog ni baca tentang masa kecilnya.

Aisyah Al Humaira nama diberi. Saya berkesempatan mengandungkan aisyah selama 29 minggu sahaja. Aisyah lahir dengan berat 1.26kg...

To be continue.............;)

Monday, August 29, 2011

Selamat tinggal Ramadhan...


Terlalu singkat ramadhan kali ini.
ke seismic vessel 2 minggu.
2 minggu di office dgn rutin kerja yg menusuk jiwa.
hmm...hilangnya nikmat kelapangan masa.
hidup tidak selalunya indah dan mudah.



Rindu pada Ramadhan..jumpa lagi tahun hadapan.=)
Selamat Hari Raya Maaf zahir batin.



Sunday, July 24, 2011

p & A ?

Adakah patut 'Plug & Abandone' saja blog ini?

or...Plug & Suspend?

it has been too long since i last wrote in this blog.

working has me turn into a career woman with no life.

i don't do shopping as much.

i don't go travel or sightseeing as much..though i'd really like to go to bird's park! pls someone bring me there pls.

i rarely balik kg...'just got back from terengganu mode' i miss my room..my small house..my parents...2 days holiday obviously not enough for me

but i can't take leave too much..as ive lots of things to do in office..

ive so many things to learn...

i may need to go offshore when required..

the conclusion is..dont really have much time to chill and write new post..=)

but i love this blog too much that i just cant simply plug & abandone it.

goodnite love..

Tuesday, April 26, 2011

Jom shopping buku @bookcafe

*sergio with my new books.RM34.80 including postage+discount


Salam and hi to all.

Pernah dgr bookcafe? Online bookstore.

Skrg mmg dah berlambak2 online bookstore kan.

And buku2 di atas bukanlah buku yang pertama dibeli online.

" 1. Ku damba Cintamu Ya Rasulullah- author: NIK MUHAMMAD NASRI NIK MALIK

2. Rancang Wang Dari Sekarang- author: PAKDI
check this out: http://www.pakdi.net/ "

Tapi rasanya yg paling best price, packaging and very fast delivery.

Since aku skrg kat Kuala Terengganu..and mmg x dapatlah berjalan2 ke BOOK FAIR kat PWTC kan.

Shopping kat bookcafe pun ok jgkla.

TAPI...ada tapinya..tapi buku2 yg ada limited to PTS publication only....mmg ada byk buku..tapi bukan semua buku g kita nak ada..

Actually skrg byk dah publisher yg buat online bookstore..so just google nama publisher je.

Kenapa tak beli dgn MPH online? mcm2 ada.

yep2...mmg btul tapi sajalah kdg2 publisher buat sale ada discount few %.

kalau beli dgn MPH online biasanya mmg nett price. gitulah cerita nya.

WISHLIST:

1. A Doctor in the House: The Memoirs of Tun Dr Mahathir Mohamad.

2. Sultan Muhammad Al Fateh

3. Salahuddin Al Ayyubi






Friday, April 22, 2011

Layang-layang petang

Last weekend, my sister balik kampung...so petang2 bawak la kanak2 pegi pantai main layang2..

Teringat zaman kanak2 dulu..selalu main2 mcm ni with cousins..hehe.sekarang zaman anak2 pulak..anak2?ops.

these pictures were taken at the beach near my house..seberang takir punya pantai..agak tak berjaga..byk wood debris n sampah sarap. jadi jgn fokus bahagian bawah gambar..fokus bahagian langit aje k.















Friday, March 25, 2011

25 mac 2011

Tahun ini tiada sambutan seperti tahun2 lepas. Tahun ini aku sendiri pun tak ingat tentang 25 mac..tarikh yg sentiasa aku tunggu2 setiap tahun yg dulu. sejak masuk ke Curtin university..25 mac sentiasa punya keunikan tersendiri hasil ingatan sahabat2.=). Kini genap 23 tahun aku di muka bumi Allah ini. Syukur alhamdulillah terlalu banyak nikmat yg Allah bagi pada diri ini.

Tahun ini adalah yg paling istimewa bagi aku. Dengan izin Allah, mak n abah bawa aku bersama untuk menunaikan umrah. Aku dengan sendirinya merasakan bahawa ini adalah hadiah hari jadi yg terbaik yg pernah aku peroleh.Thank you Allah.

"Para tetamu jemputan Allah dan rasul yg dihormati sekalian"
Gelaran mutawif kepada kami, para jemaah setiap kali beliau memulakan bicara. dan setiap kali itulah hati bergetar merasakan betapa bertuahnya jasad dan hati ini berada di tanah suci.

Mungkin bagi orang lain, pergi umrah bukanlah apa2. baik bercuti ke Eropah, Australia atau New Zealand..atau mana2 lagi lah. Tapi bagi aku ini adalah pengalaman pertama yg sentiasa membuat aku rindu pada tempat itu. Selalu aku doa kan di sana agar ini bukanlah peluang yg terakhir. Moga dijemput lagi pada masa akan dtg.

Kami sekeluarga bukan lah berpoket besar...boleh pergi umrah pada bila2 masa saja. Penantian bertahun-tahun..beserta doa dan usaha untuk mengumpul wang semata2 untuk umrah. Kita lihat, pada akhir zaman ini..ramai yg punya rumah dan kereta besar..wang berkepuk2..tapi belum terbuka hatinya untuk ke sana...Kadang kala...ada yg sudah berniat untuk kesana...tetapi ada saja halangannya..tetapi sekurang-kurangnya, niatnya sudah ada kan..

Berada di university Baitullah banyak mendidik jiwa ini bahawa tiada yg lebih berkuasa selain Allah swt. setiap sesuatu yg berlaku adalah di atas kuasa Allah, dan bahawa kita manusia hanya mampu merancang. Mungkin ini adalah statement biasa yang semua orang tahu, tetapi di sana segalanya lebih jelas dan nyata. Pembelajaran di sana bukanlah untuk di aplikasikan di sana saja, tetapi untuk dibawa pulang sebagai ilmu untuk menjadikan diri lebih baik lagi. Tidak kurang ramai jemaah yg pergi dan pulang ke tanah air tanpa sedikit perubahan sekalipun. Berdoalah semoga diri tidak termasuk dalam golongan itu.

Banyak pengalaman di sana yg mendidik hati dan jiwa. jikalau dikongsi mungkin berbuku-buku jadinya. Adalah yg terbaik andai jiwa2 yg ingin ke sana meluangkan masa membca buku-buku berkaitan sejarah Makkah dan Madinah. Selain itu, buku 'Travelog Haji'; mengubah sempadan iman' nukilan Prof Kamil adalah sebuah diary haji penulis yang digarap dgn mudah dan jelas.


Samada ia mampu mengubah sempadan iman tau tidak, itu terpulanglah kepada hati-hati yang membacanya. I really like this book. Pengalaman prof bagi aku adalah suatu yg tidak ternilai harganya. buat panduan, buat ikutan.insyaAllah.

Saturday, January 29, 2011

Bagaimana Menyentuh Hati?




Buku 'Bagaimana Menyentuh Hati' nukilan Abbas As-Siisiy pastinya sangat masyhur di kalangan penggerak dakwah.

Jelas, mudah, dan sangat realistik menyentuh hampir semua permasalahan dan juga kondisi2 dakwah.

Salah satu darinya ialah isu 'perdebatan'...

Imam Hasan Al-Banna nenyatakan dalam salah satu dari sepuluh wasiatnya:

"Jangan memperbanyak debat dalam soal apa pun dan bagaimana pun, sebab perdebatan tidak membuahkan kebaikan"

....



Friday, January 14, 2011

Boleh ke baca Al-Quran ketika haid?

Kemusykilan mengenai hal membaca al-quran ketika haid ni sebenarnya agak mengganggu diri ini kerana ramai yang memahami bahawa wanita dalam keadaan haid tidak boleh membaca al-quran. Maka setelah di-google dan melalui pembacaan2 di magazine/surat khabar jelas bahawa...(lihat kesimpulan di bawah:)


Kesimpulan:


Allah Subhanahu wa Ta‘ala berfirman:

Alif-Lam-Mim. Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya; ia pula menjadi petunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa. [al-Baqarah 2:1-2]

Setiap individu Muslim yang bertaqwa memerlukan al-Qur’an sebagai kitab yang memberi petunjuk kepada mereka. Petunjuk ini diperlukan pada setiap masa dan tempat, termasuk oleh para wanita ketika mereka didatangi haid. Tidak mungkin untuk dikatakan bahawa ketika haid mereka tidak memerlukan petunjuk dalam kehidupan sehari-harian mereka. Atas keperluan inilah al-Qur’an dan al-Sunnah yang sahih tidak melarang para wanita yang didatangi haid daripada memegang dan membaca al-Qur’an seperti biasa. Adapun pendapat yang mengatakan ianya haram, ia adalah pendapat yang lemah sekalipun masyhur.


Untuk penjelasan yang lebih lanjut boleh klik di sini -->

Selamat membaca al-quran! ohh..dengan tafsir sekali yer.

Mengaji sambil mengkaji. =)

HUKUM MEMOTONG KUKU DAN RAMBUT KETIKA HAID

Hye muslimah out there!

Sebagai seorang wanita muslimah, pelbagai perkara sentiasa diambilkira dalam memperlengkapkan diri sebagai muslimah sejati. Antara perkara yang paling titikberatkan ialah mengenai kebersihan. Kebersihan merupakan salah satu daripada cabang iman. Islam itu sendiri pada dasarnya suka pada keindahan. Bagi aspek kebersihan, wanita sentiasa mengalami masalah dalam beberapa perkara mengenai penjagaan kebersihan diri. Hal ini kerana, wanita terlalu unik penciptaannya :) Di sini, saya cuma ingin menyingkap mengenai salah satu kemusykilan dan sama-samalah kita berkongsi ilmu :

Apakah hukum memotong kuku dan rambut ketika haid? Apakah dalil-dalilnya?

Dibawah merupakan jawapan yang saya ambil menerusi laman www.zaharuddin.net. Sekadar perkongsian ilmu dan saling ingat mengingati, InsyaAllah.

Disebutkan di dalam syarah al-‘Iqna’ Matan Abi Syuja’ ( 1/60 ), menurut Imam al-Ghazzali di dalam Ihya Ulumiddin, bahawa tidak seharusnya seseorang yang berjunub memotong kuku atau mencukur bulu dan rambutnya kerana semua tadi akan dikembalikan di hari akhirat nanti dalam keadaan junub ( tidak bersih) .

Bagaimanapun, setelah diteliti asas kepada pendapat ini, maka tiada didapati sebarang dalil yang menyokongnya kecuali logik aqal semata-mata tadi. Demikian menurut Syeikh Sayyid Sabiq, Syeikh Atiyyah Saqar dan Dr. Rif`at Fawzi, professor Shari`ah di Univ. Kaherah

Soalan ini pernah di tujukan kepada Imam Ibn Taymiah di dalam kitabnya “Ghiza’ al-albab, 1/382 ) maka beliau menjawab : “ Tidak aku ketahui hukum makruh membuang rambut dan bulu dan kuku ketika junub, bahkan Nabi SAW bersabda : “ Sesungguhnya seorang mukmin tidak najis (tubuhnya) samada hidup ataupun mati”, malah Nabi memberitahu : “ buangkan darimu bulu-bulu kufur (yang tidak dicukur semasa kafir) dan berkhatanlah (apabila masuk Islam) “ maka arahan Nabi tidak menunjukkan sebarang tangguh cukur selepas mandi. Demikian juga diperintah wanita haid agar menyikat rambutnya semasa mandi junub, yang mana diketahui bahawa dengan menyikat ini boleh menggugurkan rambut (sebelum tamat mandi)..justeru apa yang dikatakan sebenarnya tiada asalnya.”

Tiada sebarang halangan untuk memotong kuku secara junub. Pandangan ini juga datang dari tokoh ulama Tabien iaitu Ato’ bin Abi Rabah. ’Ata disebut pernah menyatakan seseorang boleh melakukannya dalam keadaan junub, malah dalam keadaan junub dan tidak berwudu’ (Riwayat al-Bukhari)

Sebagai makumat tambahan, kemestian menanam rambut, kuku yang dipotong dan sebagainya juga tiada sebarang dalil (kecuali jika dibimbangi akan diambil dan disihirkan), demikian juga larangan memotong kuku di waktu malam. Wallahu a’lam

more on: http://jihad-srikandi.blogspot.com/2009/10/hukum-memotong-kuku-ketika-haid.html


Thursday, December 23, 2010

Harga sebuah kasih.

Berilah maaf tanda kasih.

Adakala kemaafan terasa menggelodak tapi keikhlasan dalam menemui kemaafan itu sukar dicari. kilauanya menjadi petanda tapi cahaya itu masih lagi dalam kembara sebagai hamba. Pohonlah agar diberi hati yang suci agar sudi memberi maaf, ikhlas itu sentiasa seiring dan mengiringi kita dalam mencari-cari redha Ilahi.

Kemaafan walau mudah untuk diucapkan tetapi kadang kala, hati berdolak dalih memusingkan minda. Kadang kala pula, kesalahan dan kekhilafan sudah dimaafkan, namun kesan dari perbuatan itu lebih menyiksakan, lalu terpaksalah dipujuk hati supaya redha dengan ketentutan Ilahi.

Wahai jiwa, berilah maaf agar hati kalian tenang. Walau sepahit mana hempedu ditelan, bukan bermakna itu pengakhiran sebuah dugaan. Mungkin madunya belum mengeluarkan manisan, menanti masa di sepanjang pengembaraan.

Menangislah duhai hati demi Tuhanmu.

Begitulah kita, walaupun kita tahu yang menguji itu Allah Taala, namun sedikit sebayak hati kita memberontak jua. Kita lemah, Allah Maha Tahu tentang itu. Percayalah walau sakitnya terlalu, nanti kemanisannya juga akan berganda. Terimalah kesusahan yang sedikit demi kebahagiaan yang lebih baik dan kekal abadi.



Thursday, December 16, 2010

Lega..


Alhamdulillah. result dah dapat.

Walaupun result kali ini tak secemerlang semester lepas, aku redha dan amat2 bersyukur dengan apa yang Allah tentukan.

Lega..=)

Tahniah buat kawan2 sekelas. rasanya semua lepas untuk grad kan. alhamdulillah.

gOod luck guys.

Sunday, December 12, 2010

Pandanglah saudaramu..

Bait2 kata dalm buku 'Berjuang di Dunia Berharap pertemuan di syurga' nukilan Muhammad Nursani sangat terkesan dalam hati. belum pun habis setengah buku aku baca tapi aku sudah jatuh cinta.Salah satu bab ialah 'pandanglah saudaramu' menyimpulkan betapa beruntungnya berada dalam jemaah yang sentiasa berpesan2 kepada kebenaran dan berpesan2 kepada kesabaran..

.

Sabda Rasulullah saw:
" Sebaik-baik sahabat adalah, orang yang bila engkau melihatnya menjadikanmu mengingat Allah"

Wednesday, November 24, 2010

meninggalkan 4 tahun....4 hari dari sekarang.





lg 4 hari..sekejap aje..harap2 sempat packing and pos brg2 yg perlu dibawa pulang.

4 tahun..sekejap aje..pejam celik dah habis..

banyak yang dah berubah dalam masa 4 tahun..

ramai yang berubah..berbeza dari masa mula2 dtg dulu..hee

biasalah tu kan...

bagi aku..

aku redha..di atas setiap ketentuan Tuhan.

setiap kesalahan dijadikan pedoman dan panduan buat masa depan.

insyaAllah.

rinduu..rindu masa lalu...zaman muda2 dulu..berpicnic dan bergumbira..



bila lagi dapat merasa macam tu lagi kan..

tapi hidup perlu terus.

banyak lagi di hadapan..yang perlu difikirkan

kerja...kahwin..family...adoi..semuanya yang berat2..

semoga Allah swt mempermudahkan setiap urusan

buat perkongsian..ni doa yang mak selalu pesan..:


اللهُمَّ لا سَهْلَ إلا مَا جَعَلتَهُ سَهْلا وَ أنتَ تَجْعَلُ الحزْنَ إذا شِئْتَ سَهْلا

Allahumma la sahla illa ma ja’altahu sahla, wa ‘anta taj-alul hazna idha shi’ta sahla

O Allah! There is nothing easy except what You make easy, and You make the difficult easy if it be Your Will

Tuesday, October 12, 2010

With the ups and the downs, never fret never frown Allah knows

Surah Al-An'am [The Cattle]

Ayat 54. When those who believe in Our Ayat (proofs, evidences, verses, lessons, signs, revelations, etc.) come to you, say: "Salà¸mun 'Alaikum" (peace be on you); your Lord has written Mercy for Himself, so that, if any of you does evil in ignorance, and thereafter repents and does righteous good deeds (by obeying Allah), then surely, He is Oft -Forgiving, Most Merciful.


Dan apabila orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat Kami dtg kepadamu, maka katakanlah, "Salamun 'alaikum (selamat sejahtera untuk kamu)". tuhanmu telah menetapkan sifat kasih sayang pada diri-Nya,(yaitu) barang siapa berbuat kejahatan di antara kamu kerana kebodohan, kemudian dia bertaubat setelah itu dan memperbaiki diri, maka Dia Maha Pengampun Maha Penyayang.


Hadith

Abu Hurairah (May Allah be pleased with him) reported: Messenger of Allah [S.A.W] said, "Allah says: `I am just as My slave thinks of Me when he remembers Me "I am with him".' By Allah! Allah is more pleased with the repentance of His slave than one of you who unexpectedly finds in the desert his lost belongings. `He who comes closer to Me one span, I come closer to him a cubit; and he who comes closer to Me a cubit, I come closer to him a fathom; and if he comes to Me walking, I come to him running".


[Al-Bukhari and Muslim].


Lesson : as mentioned above in Surah Al-An'am [The Cattle] Ayat 54. "if any of you does evil in ignorance, and thereafter repents and does righteous good deeds (by obeying Allah SWT then surely, He is Most Forgiving, Most Merciful".

This Hadith highlights the merits of sincere repentance and then expecting good treatment of Allah. But this has to be backed by good actions, in the same way as one can hope for good results after ploughing and sowing seeds. It is obvious that one who accomplishes good deeds will expect good consequences, and one who does evil deeds will expect evil consequences. Allah will treat people according to their expectation that are founded on their actions, and the reward will match their deeds.